Piercing Q en A (Questions and Answers;)
-Waarom is piercen beter dan schieten? Waarom piercen en niet schieten
Een piercingnaald is vele male scherper dan een oorbel die bij het prikken gebruikt wordt met bijvoorbeeld het Studex systeem. In Nederland is het nog steeds het meest gebruikelijk dat in de oorlel de oorbel geprikt/geschoten worden met dit systeem. Dit komt door meerdere factoren. Ten eerste het kostenplaatje, het prikken/schieten is vele malen goedkoper. Het prikken/schieten gaat iets sneller. Mensen zijn bang dat het piercen pijnlijker is. Wij hebben de voorkeur voor het piercen van de oorlel.
Wil je meer weten over het verschil tussen piercen en schieten lees dan dit artikel.
In het kraakbeen raden wij dit ten sterkste af. Tijdens het schieten wordt het kraakbeen met een bot sieraad en veel kracht opzij geduwd. Er wordt dan te veel schade aangericht. Het kraakbeen kan gaan splinteren. De zwevende stukjes kraakbeen kunnen voor serieuze, blijvende schade zorgen.
Oorpiercing welke kant?
Heb je nog nooit een piercing gehad, denk dan goed na over de plek waar je de piercing wilt. Het duurt 9-12 maanden voordat een piercing in het kraakbeen is genezen. Dit vraagt ook wel een beetje toewijding aan het genezingsproces. Kies daarom bij je eerste piercing voor een piercing in het oor waar je het minst op slaapt. Het slapen op een helende piercing is funest voor een goede heling. Kies ook voor een piercing die makkelijker geneest dan één die wat gecompliceerder is. Op deze manier leer je om te gaan met piercings in je oor.
Draag je altijd oordopjes om muziek te luisteren, dan is de daith en de tragus een minder geschikte piercing voor je, Tijdens de genezing kun je de oordopjes niet dragen. Ben je bril dragend of heb je een gehoorapparaat, overleg dan met je piercer wat de beste plek is voor je forward helix, helix en conch.
Voor inspiratie kun je kijken op onze Instagram pagina en om alle sieraden te zien kun je HIER klikken.
Wanneer piercing genezen?
Wanneer je piercing genezen is hangt af van de plaats waar de piercing is gezet en je verzorging. Ik beperk mij hier tot de piercings in het oor.
- Oorlel ongeveer 6 weken, houdt na de 6 weken wel een oorbel in want je piercing kan nog dicht groeien
- Kraakbeen ongeveer 9-12 maanden. De snug, anti tragus en rook kunnen zelf 18 maanden duren voordat ze genezen zijn. Ook de kraakbeenpiercings kunnen snel dichtgroeien
Wil je meer lezen over de verzorging van je piercing, klik dan HIER
Welke piercing doet het meest pijn oor?
De pijngrens bij iedereen is verschillend, maar afgaand op het grote geheel worden de piercings in onderstaande volgorde als meest pijnlijk ervaren in oor, de meest pijnlijke staat bovenaan en loopt dan af.
- Snug
- Industrial
- Anti tragus
- Daith
- Forward helix
- Rook
- Tragus
- Conch
- Helix
Welke piercing past bij mijn oor?
Je kunt niet in ieder oor alle piercings plaatsten omdat dit ook heel erg afhankelijk is van de anatomie van je oor. De industrial, rook, snug, anti tragus, tragus, daith en forward helix zijn allemaal piercing die niet in ieder oor te plaatsen zijn. Laat je hierover informeren door je piercer, deze kan dit alleen zien als je langs komt, samen met je piercer kun je dan de juiste plek bepalen. Als je bij ons in de winkel komt, kun je meteen de sieraden kiezen en kunnen wij bepalen of de piercing die je graag wilt ook echt kan. Samen kunnen wij dan een plan voor je oor maken.
Voor inspiratie kun je kijken op onze Instagram pagina en om alle sieraden te zien kun je HIER klikken.
Waarom piercings?
Een piercing neem je meestal om esthetische redenen. Hoewel dit natuurlijk niet altijd zo hoeft te zijn. Het is een persoonlijke keuze en iedereen heeft zijn eigen reden. Bij piercen komt endorfine vrij, wat je blij maakt, zo kunnen mensen verslaafd worden aan piercen. Dat piercings kunnen helpen bij lichamelijke klachten is nooit bewezen en zullen wij dus ook niet claimen.
Waarom piercings uit bij operatie?
De voornaamste reden dat je tijdens een behandeling je piercings moet vervangen of uit moet doen, is het punt dat metaal een erg goede elektrische geleider is. Veel apparatuur maakt in zekere mate gebruik van elektriciteit, en de aanwezigheid van metalen piercingsieraden kan de werking van deze apparatuur verstoren. Daarnaast kan het ook gebeuren dat een bepaald lichaamsdeel onder spanning komt te staan tijdens een behandeling. Hierbij kan een piercingsieraad van chirurgisch staal of titanium een flinke stoorzender zijn.
Wanneer je een grotere ingreep te wachten staat, dan speelt veiligheid ook een behoorlijke rol. Een tongpiercing of lippiercing kan dan bijvoorbeeld in de weg zitten wanneer er beademingsapparatuur aangebracht dient te worden. Daarnaast is er altijd nog het risico dat er iets achter je piercing kan blijven haken, denk hierbij aan kabeltjes, slangetjes, handschoenen of de kleding van je specialist. Wanneer je je bewust bent van deze risico’s kun je eventueel bespreken of het nodig is om je piercings ook nog even af te plakken met een pleister of gaasje.
Oor piercing vanaf welke leeftijd?
Het is verboden een piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een piercing in het kraakbeen met toestemming van de ouders (of voogd). Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Wanneer piercing eruit halen?
Als je piercing helemaal genezen is dan kan je er een ander sieraad in dragen, ga je over naar een ringetje dan kan je piercing de eerste dagen een beetje gevoelig zijn. Het is aan te raden je piercing te laten verwisselen door je piercer omdat piercing sieraden soms net wat ingewikkelder zijn dan een normale oorbel en je de piercing kunt irriteren en dan begint je genezingsproces weer van voor af aan.
Denk je dat je piercing ontstoken is haal hem er dan niet uit maar ga naar je dokter. Deze zal je dan adviseren wat je moet doen.
Welke piercing oor?
Welke oorpiercing?
Hieronder zie je een foto van alle mogelijk oorpiercings. Houd er wel rekening mee dat je misschien niet alle piercing kunt nemen omdat dit afhankelijk is van de anatomie van je oor!
Hoe piercen ze je oor?
Eerste kies je het sieraad dat je graag wilt laten zetten. Het oor wordt schoon gemaakt en dan wordt de plaats van de piercing bepaald. Ben je niet helemaal happy met de plaats, laat dit dan weten want op dit moment kan het oor nog opnieuw schoon gemaakt worden en kan er een andere plek gekozen worden. Soms is het maar een millimeter meer naar links of rechts, omhoog of naar beneden, maar het is vooral belangrijk dat je blij bent met de plek. Vervolgens wordt je met een steriele naald gepiercet. Hierna wordt het labret (staafje) in het oor gebracht en hier wordt dan het sierraad op bevestigd. Wij gebruiken alleen het threadless of internally threaded systeem voor piercings.
Hoe lang oorpiercing pijn?
De één ervaart meer pijn bij het piercen dan de ander, dit hangt soms ook van de plaats van de piercing af. Na het piercen kan je oor wat rood zijn en ligt gevoelig. Binnen enkele dagen kan er wat zwelling ontstaan omdat je lichaam aan het werk gaat en er toch een vreemd object in je lichaam zit. Om deze reden wordt je ook met een langer staafje gepiercet, zodat je ruimte hebt voor eventuele zwelling.
Als je je piercing goed verzorgd doet deze in principe geen pijn zolang je hem niet aanraakt.
Piercings doen pijn als je ze aanraakt, er aan blijft hangen of hem stoot, als je er op slaapt en als je hem niet goed verzorgd. Behandel hem daarom goed en probeer hem zo min mogelijk aan te raken en slaap er niet op.
Hoe slapen met oorpiercing?
Slapen met een piercing in het oor is wel een dingetje. Als je op je piercing slaapt kan deze scheef gaan staan en kun je bultjes bij je piercing krijgen. Als je op je piercing slaapt kan deze ook pijn gaan doen. Als je op je oor ligt is de doorbloeding minder. De kans op ontsteking is ook groter. Op je kussensloop zitten vaak veel bacteriën, daarom raden wij aan om je kussensloop om de dag te verschonen, de ene nacht slaap je op de ene kant en de andere dag draai je je kussen om.
Wil je meerdere piercings dan raden wij je aan om eerst het ene oor en daarna het andere oor te piercen, zodat je nog een kant hebt om op te slapen.
Ben je iemand die toch in de nacht veel draait, dan kun je een haarklem plaatsen aan de kant van je gepiercte oor, zodat je niet op die kant kunt liggen. Je kunt ook een reiskussen in je kussensloop doen en dan leg je je oor in het holletje van het kussen. Wij slapen altijd op onze speciaal ontworpen piercingkussens, deze zijn machine wasbaar maar doe er wel, vooral in het begin, een kussensloop omheen.
Oorpiercing, hoe lang niet zwemmen?
Met een piercing wordt het aangeraden de eerste 4-8 weken niet te zwemmen. Heb je toch een duik genomen, spoel hem dan goed na met schoon water (flesje) en droog hem vooral goed af. Een natte wond is een bron voor bacteriën.
Wat kost een oorpiercing zetten?
De kosten voor het zetten van een oorpiercing bij Mijoux met het meest standaard titanium sieraad kost 45,00. Je kunt je ook meteen laten piercen met onze gouden piercingsieraden tegen meerprijs van het sieraad.
Voor inspiratie kun je kijken op onze Instagram pagina en om alle sieraden te zien kun je HIER klikken.
Welke oorpiercing geneest het snelst?
De oorlel geneest het snelst. Kraakbeen duurt gewoon een stuk langer om te herstellen. De duur van het herstel hangt van heel veel factoren af. De conch en tragus gaan soms wat sneller omdat deze zich aan de binnenkant van het oor bevinden en je deze dus minder snel stoot. De helix heelt ook redelijk snel omdat hier het kraakbeen wat dunner is, maar is een piercing die je wat sneller stoot of met je haar/bril aan blijft hangen. Ben je een gezond en fit persoon, dan zal het herstel over het algemeen ook wat sneller gaan. Ben je zwanger, laat je dan absoluut niet piercen!
Oorpiercing nazorg
Voor onze uitgebreide nazorg instructies verwijs ik je naar onze website Mijoux. Wij hebben deze ook vertaald in het engels en frans
Afspraak maken
Heb je alles gelezen en kan je niet wachten om een piercing te laten zetten in je oor, boek dan HIER je afspraak