Nazorg van je piercing

Nazorg

Tijdens het piercen ontstaat er een diepe wond die tijd nodig heeft om te genezen. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken.  Bij sommige mensen kan na het zetten van een piercing littekenweefsel ontstaan. Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing, de metaalsoort, de vakkundigheid van de piercer en de kwaliteit van de nazorg. Als je de piercing goed verzorgt, duurt het 4 tot 12 weken tot de wond genezen is. Een piercing in het kraakbeen van het oor kan 9 tot 12 maanden duren voordat deze volledig genezen is.

Was de piercing tijdens het genezen twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep. Dep hem vervolgens droog met een schone handdoek of tissue. Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk. 

Let tijdens het genezingsproces op het volgende:

  • Raak de piercing zo min mogelijk aan.
  • Smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettingsmiddelen op zoals Sterilon® of Betadine® (tenzij een arts anders aangeeft).
  • Zorg dat er geen haarspray, gel of andere producten in de buurt van een oorpiercing komen.
  • Draag geen pleisters over de piercing (alleen tijdelijk tijdens het sporten).
  • Draag geen strakke of vuile kleding over de piercing.
  • Vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden. 
  • Verwijder de piercing nooit zelf.

Bij vragen of zorgen, kun je altijd contact met ons opnemen.

Let op! De huid rondom de piercing kan direct na het piercen rood worden en flink opzwellen. Dit is normaal.  Neem contact op met de huisarts als:

-je je zorgen maakt om de genezing

-je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt

-lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet afgenomen zijn

-je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt of de klachten verergeren.

-je de piercing wilt verwijderen tijdens het genezingsproces (bijvoorbeeld vanwege klachten of uitgroei- of afstotingsverschijnselen)

Tips om je piercing zo goed mogelijk te laten genezen

-Raak je piercing zo min mogelijk aan, dus ook niet draaien, op je handen zitten veel bacteriën. Als je aan je piercing gaat draaien, duurt het genezingsproces langer omdat je het elke keer weer stuk draait.

-Maak je piercing ’s ochtends en ’s avonds schoon met de NeilMed zoutoplossingspray of een milde ongeparfumeerde zeep, het gebruik van zeep kan wel zeepresten achterlaten rondt je piercing. Gebruik geen sterilon, betadine of zelf gemaakte zoutoplossingen. De verhoudingen voor een zelfgemaakte zoutoplossing, zijn nooit optimaal en het water en zout zijn niet steriel. Ook het gebruik van tea tree olie raden wij af! Maak de piercing na het schoonmaken goed droog met de keukenpapier.

-Dek de piercing niet af (pleister, shawl, hoofddoek, muts, helm)

-Probeer niet op de kant van je piercing te slapen anders kan deze scheef gaan staan. Om te voorkomen dat je op je piercing slaapt kun je een klem in je haar doen aan de kant waar je gepiercet bent. Na ongeveer 6 weken, moet je het staafje laten verkorten, de piercing zit dan stabieler in je oor. Je kunt dan doormiddel van een nekkussen (vliegtuig) zorgen dat er minder druk op je piercing komt, doe deze op je kussen in je kussensloop. In de winkel verkopen wij ook een speciale piercing kussen waar je comfortabel op kunt slapen met een gepiercet oor.

-Raak je piercing zo min mogelijk aan, dus ook niet draaien, op je handen zitten veel bacteriën. Als je aa

Gebruik geen sterilon, betadine of zelf gemaakte zoutoplossingen. De verhoudingen voor een zelfgemaakte zoutoplossing, zijn nooit optimaal en het water en zout zijn niet steriel. Ook het gebruik van tea tree olie raden wij af!

-Vermijd de eerste 4 weken, bubbelbaden, zwembaden, sauna’s en stoombaden.

Ga je zwemmen, ga dan niet kopje onder en maak de piercing na het zwemmen schoon en zorg dat hij droog is, houd natte haren weg bij je piercing.

-Verschoon je kussensloop wat vaker dan normaal, liefst om de dag. Draai tussen de verschoningen je kussen om.

-Pas op met haarspray en parfum, zorg dat dit niet op je piercing komt.

-Als je je haar wast, spoel dan de zeepresten goed weg bij je piercing.

-Dep je piercing goed droog na het reinigen met een schone tissue of keukenpapier.

-Als je je piercing vervangt door een normale oorbel, dan passen er na korte tijd geen piercingsierraden meer in. Het staafje van piercingsierraden is namelijk dikker.

-Verwijder je piercing nooit zelf, zeker niet als deze ontstoken lijkt te zijn. Neem contact met ons op!

– Check regelmatig tijdens het schoonmaken of je piercing nog goed vast zit. Hou het staafje tegen en draai het sieraad naar rechts. Doe dit met schone handen en bij voorkeur met handschoenen aan. Doe het boven een handdoek, zodat je je piercing niet kwijt kunt raken als het sierraad er af valt. Ben je gepiercet met het Threadless systeem, dan hoef je niet te checken of deze nog vast zit. Verwijder je het Threadless systeem zelf dan moet je het er bij ons weer in laten zetten, zodat het weer goed vast zit. De meeste piercing die wij hebben hebben het Threadless systeem, wij raden je af deze zelf te verwisselen.

-Mocht je je piercing kwijt raken, of alleen het sierraad dat op het staafje zit, probeer dan het staafje er in te houden en kom zo snel mogelijk langs. Het staafje kun je met een leukoplast op zijn plek houden. Ben je het hele sieraad kwijt stop er dan een schone, liefst gouden oorsteker in en kom zo snel mogelijk langs. Gewone oorstekers zijn dunner en waardoor er na korte tijd geen piercing meer in past.

-Ga er van uit dat als je je piercing verwijdert, deze binnen een half uur dicht is, dit verschilt per persoon. Ook als je piercing al een paar jaar oud is kan deze binnen korte tijd dicht groeien.

-Let er op dat je sierraden van titanium, 14k of 18k goud (wit of geel goud) zijn. In overige materialen zit nikkel en dit kan ontstekingen veroorzaken of het helingsproces veel langer laten duren.

-Er wordt altijd met een langer staafje gepiercet, zodat je piercing de mogelijkheid heeft op te zetten. Laat het staafje na ongeveer 3 á 4 weken vervangen voor een kortere. 

Downsizing is het proces waarbij sieraden worden overgezet naar een korter staafje nadat de eerste zwelling is verdwenen nadat je een piercing hebt gekregen. Het is belangrijk om je sieraden te verkleinen om mogelijke complicaties te voorkomen, zoals irritaties, stoten of vreemde hoeken als je piercing geneest.

Piercingbultjes

Piercingbultjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder zet ik er een paar op een rijtje en vertel er bij hoe je ze kunt voorkomen.

De piercing is niet goed geplaatst of scheef gepeircet

Ga naar een goede piercingstudio, waar je een goed gevoel bij hebt of op aanraden van anderen. Ben je in een piercingstudio, waar je je niet oké bij voelt, laat je dan niet piercen. Dingen waar je op kunt letten zijn hygiëne, aanbod sierraden en deskundigheid piercer. Staat je piercing scheef en heb je een bultje, dan is bijna de enige oplossing, de piercing verwijderen en na 3 maanden opnieuw piercen. Als je de piercing verwijdert, verzorg de wond dan minimaal een week hetzelfde als een nieuwe piercing.

Goedkoop materiaal of ongeschikt materiaal

Piercings moeten gezet worden met titanium, 14kt of 18 kt goud. Chirurgisch staal is niet geschikt voor een nieuwe piercing, ook bioflex of acryl staafjes zijn niet geschikt. Vaak zijn deze van lage kwaliteit, plus dat het een poreus materiaal is. Via deze link wordt duidelijk (in engels) uitgelegd waarom je het beter niet kunt gebruiken.

In kraakbeen moet je altijd met een labret piercen, dit is een staafje van minimaal 1mm dik, bij voorkeur 1.2mm dik,met een platte achterkant. Alleen in de rook en anti Tragus pierce je met een banana (gebogen staafje) en de daith is de enige plek waar je een nieuwe piercing met een ringetje zet. De heling van bijvoorbeeld je helix of conch duurt met een ringetje veel langer en de kans op bultjes is vele malen groter. Als de piercing volledig genezen is dan kan je het staafje vervangen voor een ringetje. Houd rekening met 9-12 maanden.

Kies het juiste sieraad, een staafje waar de bolletjes opgedraaid worden is niet geschikt voor een nieuwe piercing. Het schroefdraad op het staafje, kan je piercing onnodig irriteren en kan piercingbultjes veroorzaken, zie foto hieronder. Dit heet ook wel externally treaded.

Externally threaded

Geschikte staafjes om mee te piercen zijn de internally threaded staafjes of de threadless staafjes. Onze voorkeur gaat uit naar threadless, omdat je deze niet los kunnen draaien, waardoor je ze minder snel verliest, plus dat deze makkelijk te plaatsen of verwisselen zijn. Wij hebben wel internally threaded sieraden, omdat er helaas in treadless nog iets minder keuze is.

Internally threaded

Slapen op je gepiercte oor

Buiten dat het feit dat het pijnlijk kan zijn om op je net gepiercte oor te slapen, kunnen hierdoor ook piercingbultjes ontstaan. Als je net gepiercet bent heb je een langer staafje voor de eventuele zwelling, als je hier op gaat liggen dan komt het staafje scheef te staan en er komt druk op je oor waardoor de doorbloeding minder wordt.

Je kunt dit oplossen door in je kussenhoes een reis/nekkussen te doen en je oor in de kuil te laten rusten.

Wij hebben ook speciale piercingkussens, die heel comfortabel zijn en wasmachine wasbaar. Deze zijn lekker comfortabel. Ga er van uit dat je ongeveer een jaar niet op je gepiercte oor kunt slapen.

Wat je verder kunt doen

-houd je piercing goed schoon en vooral droog! Bij een moeilijk bereikbare plek kun je desnoods een föhn op lage stand gebruiken om te drogen, maar meestal volstaat een schone tissue. Gebruik geen wattenstaafjes, deze laten pluisjes achter.

-pas op met sjaals, mutsen en koptelefoons.

-pas op met je haar, dit blijft snel aan je piercing hangen, helemaal als je het langere staafje nog hebt.

-Spoel je oor goed schoon na het wassen van je haar, en houdt de natte haren weg bij je piercing.

Het is heel belangrijk dat je je staafje na 3-4 weken laat vervangen door een kortere, daardoor heb je minder kans op piericingbultjes, omdat hij stabieler wordt en je hem minder snel stoot e.d.

Wat je echt NOOIT moet doen

Laat nooit een piercing in je kraakbeen zetten met een pistool, dit kan het kraakbeen beschadigen en dan kun je een bloemkooloor krijgen!

Ook belangrijk om te weten!

Niet ieder oor is geschikt voor iedere piercing, laat je goed informeren. De anatomie van iedereen zijn oren is anders en verschilt zelfs tussen links en rechts. Bijvoorbeeld de daith, rook, forward helix en industrial piercing zijn zeer anatomie gevoelige piercings. Er blijven gelukkig nog genoeg andere opties over.

Heb je vragen of zorgen neem dan contact op via app 0615632775, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Veilig en verantwoord piercen

Informatie over de risicos van piercen 

Het aanbrengen van piercings brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en hebt gegeten. Stel de piercer op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiëne richtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. 

Laat geen piercing aanbrengen: 

  • op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan; 
  • op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet;
  • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen; 
  • als je onder invloed bent van alcohol of drugs; 
  • als je zwanger bent. 
  • Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:
    • diabetes;
    • hemofilie;
    • chronische huidziekte;
    • allergie voor piercing(materialen); • immuunstoornis;
    • hart- en vaatafwijkingen. 
  • Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een piercing? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.
    Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.
  • Het zetten van een piercing
    Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:
    • de huid voor het piercen wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd;
    • de naald en de piercing steriel zijn verpakt en niet met blote handen worden
    aangeraakt;
    • de piercer tijdens het zetten van de piercing handschoenen draagt;
    • de piercer de handschoenen vlak voor het aanbrengen van de piercing desinfecteert.
    Het zetten van een piercing kan even pijn doen. Raadpleeg je arts als je een verdoving wilt.

Mijoux piercings is een door de GGD goedgekeurde piercing studio, de vergunning is op 13-07-2022 verleend.

U kunt de vergunning terugvinden als u op de website van de Rijksoverheid de zoekterm Mijoux intypt.

« Piercing in het oor, maak hier je afspraak

« Perçage des oreilles à Amsterdam
Piercing Aftercare »